Steeds vaker gaat het over werkgeluk in organisaties. Medewerkers die actief meedenken. lang voordat er enig sprake is van ziekte en gebrek. Dat is zo ongeveer de ideale situatie. Maar in de praktijk is dit niet altijd eenvoudig. Juist omdat er op de werkvloer constant het een en ander speelt. Collega’s die ja zeggen en nee doen. Klanten die steeds veeleisender en dwingender worden. Zelf krijg je steeds meer op je bordje want een ander doet het niet en ‘alles’ komt tegelijk. Dit zijn van die kleine ergernissen waar medewerkers op zich wel mee kunnen leven. En daar zit hem ook meteen de crux, want langzaam maar zeker gaat de ‘prik uit de Cola’. Dit soort ergernissen knagen stiekem aan werkplezier. In deze blog vertel ik je een gedeelte uit een training. Deze training leverde op dat deelnemers meer eigen verantwoordelijkheid namen en zo meer werkgeluk gingen ervaren.
First things first
De factoren die ons geluk bepalen bestaan voor 50% uit aanleg en 10% uit omstandigheden. Er blijft dan nog 40% over, dit is het bewuste gedrag zegt Lyubomirsky (2007). Hoe zorg je ervoor dat medewerkers ervaren dat ze zelf invloed hebben, ook daar waar ze denken dat het niet zo is. In de training pak ik het zo aan:
Niks geen ‘Ach, zo gaat dat hier’ of ‘Tja, dat hoort nu eenmaal bij het werk’ meer. We beginnen met het onderdeel ‘Een praatje voor zaken’. Oefeningen waarmee je inziet welk effect rode blokkerende gedachten en groene helpende gedachten hebben op je handelen. En waarin je inzicht krijgt hoe je een ander non-verbaal op afstand houdt. Wanneer communiceer je met open en wanneer met gesloten houding? Met dit inzicht ontdek je hoe je echt contact kunt maken met oprechte belangstelling voor de klant of je collega. En we behandelen het onderwerp ‘durf’. Oprechte belangstelling en durf zijn de basisingrediënten om de ander en jezelf in beweging te krijgen.
Ideeën vermenigvuldigen zich door te delen
Hoe krijg je medewerkers in beweging voor zaken die er echt toe doen voor henzelf en het werk, ruim voordat het de spuigaten uitloopt?
Deze werkvorm kun je ook zelf in een teamoverleg toepassen.
Met de oefening ‘De ……. (vul hier je bedrijfs- en afdelingnaam in) soap’ vergroten de medewerkers de ergernissen die typisch voor hun vak en zó herkenbaar zijn, lachwekkend uit. Vervolgens zet ik ze in kernzinnen op flappen en verdelen we de ergernissen eerlijk over kleine groepjes. Met de opdracht ze op verschillende niveaus uit te werken. Niveau 1 is Brandje blussen, want soms moet je toch echt even snel iets doen. Niveau 2 is Brand of spreiding voorkomen. De medewerkers delen en bedenken werkbare oplossingen en vullen vervolgens elkaars flappen aan.
Op de werkvloer. Daar gebeurt het
Tenslotte kiest men één of twee thema’s die voor zichzelf en/of voor de afdeling waarde toevoegen. Daar gaan ze op de werkvloer voor de volgende training mee aan de slag.
Een stok achter de deur om ook tijdens drukte de nieuwe methode een kans te geven is het entreekaartje principe. De medewerker verdient toegang tot de volgende trainingsdag door actief bezig te gaan met de eigen doelen. Voor mij als trainer is het lezen van wat men er in de praktijk mee doet een feestje.
De ingevoerde oplossingen zijn soms zo simpel en effectief
En het effect? Medewerkers waarbij de workload langzamerhand te veel werd en die maar door buffelden omdat ze in hun ogen niks konden overdragen? Zij zijn, in plaats van het ‘zelf’ blijven doen, collega’s hun kennis stap voor stap gaan overbrengen. Medewerkers, die zeiden dat de hectiek en drukte gewoon bij het werk hoort, zijn meer prioriteiten gaan stellen.
Quote uit een huiswerkopdracht
’Ik vind zelf het prioriteiten stellen steeds beter gaan. Soms laat ik nog een steekje vallen maar over het algemeen werk ik sinds de cursus een stuk overzichtelijker waardoor ik ook rustiger in mijn hoofd ben. De stress die ik vaak had doordat ik geen overzicht had maakte mij onzeker’
De grootste winst is dat medewerkers hun zelfoplossend vermogen inzetten, zich realiseren dat even stilstaan (om te bedenken hoe ze zaken kunnen voorkomen) juist versnelling en een ware vooruitgang geeft. En met prik in de cola is werken een stuk plezieriger!
Het ervaren van werkgeluk kan dus al in hele kleine dingen zitten. En extern gestimuleerd worden. Wil je meer weten over preventie, werkgeluk of opleidingen en trainingen voor jouw organisatie? Mail ons voor het maken van een afspraak (info@librefoundation.nl)