Stel: je woont in Sri Lanka, je zet je in voor lichamelijke en geestelijke gehandicapte kinderen. Je hebt in 2010 een eigen – goede doelen – organisatie opgezet om de kinderen te kunnen begeleiden en vaardigheden te leren.
In 2023 word je benaderd door Sanjeeva de Mel met de vraag om deel te nemen aan een Libre training. Niet zomaar een training, maar een vijfdaagse leiderschaps- en communicatietraining.
Een geweldige kans!

Vijf dagen lang dompel je je samen met 19 andere lokale leiders onder in de training. Je leert nog meer over leiderschap, over hoe je echt luistert, doorvraagt, problemen oplost, leiding geeft aan je medewerkers en je strategie bepaalt.
Het is fijn leren, want je trainers zijn top. Ze zorgen voor veiligheid in de divers samengestelde groep. Zo wordt de uitwisseling en het oefenen met elkaar leerzaam, inspirerend en ook gewoon leuk.

Libre training in Sri Lanka

Maar wacht, je komt hier met een missie. Jij bent degene die zich inzet voor 35 kinderen. Je zorgt dat ze ervaring kunnen opdoen op allerlei vakgebieden. Je organiseert uitvoeringen, paralympic games en je viert verschillende feestdagen met de kinderen. Je hebt zelfs een school opgericht in 2023. Acht kinderen volgen daar nu lessen op hun eigen niveau. Het is je missie dat de kinderen deel kunnen nemen aan het sociale leven en gelijke rechten en kansen hebben.

Je hebt een toegewijd team om de kinderen te geven wat ze nodig hebben. Niet alles gaat geweldig, maar aan inzet ontbreekt het niet. En nu ben je hier, in de training, op zoek naar wat jou en je team verder kan helpen.  Het is 10 januari 2023 en je doet een belangrijke ontdekking.

Onze hoofdpersoon

Tijd om jou – lezer – voor te stellen aan onze hoofdpersoon: Lasantha Sriyakanthi, een bescheiden, gepassioneerde en daadkrachtige leider.

Lasantha Sriyakanthi

Lasantha Sriyakanthi

Haar organisatie heet SERD (Services for Empowerment and Rehabilitation of Disabled children and families).
Haar ontdekking tijdens de training is Appreciative Inquiry. Een instrument om positieve verandering teweeg te brengen.
Essentie van Appreciative inquery is dat je in verschillende stappen je organisatie (en alles en iedereen die daar bij horen) vanuit een waarderende houding onderzoekt en vormgeeft. We zetten de stappen tijdens de training.
Het spreekt Lasantha enorm aan dat je met een waarderende blik naar je organisatie, je team en ja, ook naar jezelf kijkt. Ze schat in dat ze met deze aanpak beter de kwaliteiten van haar medewerkers kan benutten en zelf ook beter uit de verf komt als leider.

Wie weet lukt het haar om samen met haar team een inspirerender werkomgeving te creëren.

Aan de slag!

Lasantha past na de training de principes van Appreciative inquiry gelijk toe in haar organisatie. Ze begint op een andere manier met haar medewerkers te praten over hun krachten en vaardigheden.
Ze verkent de kwaliteiten van haar medewerkers en geeft ze waar gepast andere rollen.
Het is een proces waar ze nog volop mee bezig is, maar ze ziet al vooruitgang binnen haar organisatie. Ze kan nu beter haar medewerkers inplannen en iedereen is gelukkiger op de werkvloer.

En daar profiteren de kinderen en hun families van.

Dus dat gebeurt er als je toepast wat je leert.

Libretrainers/kanjers

Met grote dank aan Librekanjer Philippine Linn die samen met haar co-trainer Stanley Nyoni zorgde voor veiligheid, persoonlijke aandacht, diepgang, vaart en plezier.
Door hun deskundigheid en houding durfden de deelnemers zich al snel open te stellen en uitdagingen aan te gaan. Mooi hè?

Philippine Linn Libre trainer

Philippine Linn Libre trainer

Een succes maak je samen

De training werd ook een succes door de niet aflatende inzet van de Local Project Coordinator Mr. Sanjeeva de Mel. Hij zorgde voor de juiste deelnemers, een goede locatie, praktische hulp en ook tijdens de week zette hij zich in om alle deelnemers betrokken en gemotiveerd te houden. En niet te vergeten dankzij onze Internationale Projectcoördinator Daphne Meijer-Willems. Achter de schermen verzet ze bergen werk en maakt ze de trainers blij met alle ondersteuning, betrokkenheid en gezelligheid.

Inzet van Libre Foundation: impact

De inzet van Libre Foundation is om iedere deelnemer, of het nu in Sri Lanka of Bunschoten is, de kans te geven te leren en het geleerde in praktijk te brengen, om zo een impact te hebben op hun omgeving. We zetten daar onze toptrainersvoor in, ook wel Librekanjers geheten😊.

Mooie getallen

Tot slot wat getallen waar we blij mee zijn: Libre heeft meer dan 270 vijfdaagse trainingen gegeven in 29 landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.

Deelnemers Libre training Sri Lanka

Deelnemers Libre training Sri Lanka

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van Libre Foundation: klik op deze link, het is zo gebeurd!