14 tot en met 18 augustus 2023 was het zover: de 250ste vijfdaagse leiderschaps- en communicatietraining voor leiders van kleine CSOs vond plaats in Lerang’wa, Tanzania.

Het was een bijzondere viering voor Marieke de Boer, onze fantastische Libre trainer en Adam Settenda, onze ervaren lokale projectcoördinator, die niet alleen organisator was, maar ook vertaler en af en toe zette hij zelfs een levensechte rol neer als acteur.

Feest

De voorzitter van het dorp kwam op bezoek, de Masai-vrouwen dansten, er werden hapjes van een mooie oranje Libre taart uitgedeeld onder de deelnemers en de rest van de community. Kortom, het was feest!

Natuurlijk werd er ook met veel enthousiasme getraind en geleerd.

En dat ging toch net wat anders dan bij veel van onze andere trainingen. In plaats van alleen Engels als voertaal waren er nu nog twee talen: Masai en Swahili. Adam was heel druk om die verschillende talen te vertalen naar het Engels. Maar al snel had hij in de gaten dat Marieke de deelnemers ook non-verbaal begreep. Dit zegt hij over Marieke:

‘She is very efficient in managing the class. I think this she does, by reading very well the  non-verbal communication signs. She actually seems to enjoy this kind of learning atmosphere.’

Jonge leiders: frisse en energieke sfeer

Maar er was nog een bijzonderheid die deze training anders maakte: er waren veel jonge Masaileiders. Marieke de Boer vertelt:

‘Dit jaar hadden we een vrij jonge groep leiders. Adam had me al verteld dat de oudere Masaileiders expres de jongeren klaarstomen om versneld leiderschapsposities in te nemen. Ze hebben de kennis van de jongeren, die gestudeerd hebben, hard nodig. En nieuwe ideeën om de droogte en honger in het dorp te lijf te gaan.Dat is natuurlijk een heel pittige uitdaging. Van oudsher zijn koeien het kapitaal van Masai. Als je geld nodig had om je kind naar school te laten gaan, kon je een koe verkopen.De jongeren stelden nu vragen als: wat is beter, een weldoorvoede koe of vijftien uitgehongerde? En wat is beter voor de grond, het water of de shamba’s (boerderijen)?Opvallend hoe deze leiders met respect voor de cultuur stap voor stap de gewoontes uitdagen. Nieuw gedrag werd direct ‘s avonds uitgeprobeerd in de families en de clans.De 250ste training had hierdoor een heel frisse en energieke sfeer.’

Libre Foundation, Marieke de Boer in Tanzania