Verslag groep 46 Bolivia

Santa Cruz, Bolivia

Santa Cruz, Bolivia

Trainingsdata: 28-30 maart en 4-6 april 2014

Door Christien Oudshoorn

 

Voorbereiding

Vanuit Argentinië vlieg ik naar Bolivia, om daar twee 5-daagse trainingen te geven, en één follow-up training. Net als bij het vorige project in Bolivia (zie verslag 36, La Paz) werken we ook nu weer met lokale trainers en een ‘train-the-trainer’ format. Drie dagen voorafgaand aan de eerste training komen de trainers Aida, Andrea en David en ik bij elkaar om deze voor te bereiden.
Omdat het voor veel mensen heel moeilijk is om 5 dagen achter elkaar vrij te maken hebben we de training opgesplitst in 2 weekenden, waarbij we vrijdagavond beginnen en zaterdag en zondag de volledige dag werken.

Hoeveel deelnemers zullen er komen?

In Bolivia is plannen een lastig punt. Drie weken voor de training had nog geen enkele deelnemer bevestigd, maar een week voor aanvang waren we juist bang dat we te veel deelnemers zouden hebben. Gezien de ruimte zou een groep van 15 deelnemers ideaal zijn. Van veel mensen blijft het tot het laatst onzeker of ze mee zullen doen. Zo zijn er een paar heel gemotiveerde jongens van het Red de Jóvenes die diep in het binnenland wonen en moeite hebben om fondsen bij elkaar te krijgen voor de reis.

Uiteindelijk hebben we 18 deelnemers geaccepteerd. Op de eerste vrijdag komen er 17 en daarvan vallen er uiteindelijk nog 2 in de loop van de training af, waardoor we uiteindelijk op een goed aantal zitten.

Leergierige en enthousiaste groep

Het wordt meteen duidelijk dat het een heel enthousiaste en leergierige groep is waarvan de deelnemers veel met elkaar op hebben. De meesten werken met jongeren en hebben een soort leraarsrol. We maken daarom wat extra ruimte in het programma om het te hebben over didactiek en het werken met groepen.

Door de open en leergierige sfeer is het prettig werken. Vooral het gedeelte over Mentorschap (coaching) wordt heel goed ontvangen. Veel mensen worstelen ermee dat medewerkers moeilijk zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen. Als leider verval je dan al snel in de valkuil om de hele tijd instructies te geven en er bovenop te zitten. Hierdoor komt het werk op de korte termijn af, maar op de lange termijn is er weinig ontwikkeling en blijven medewerkers erg afhankelijk van ‘de baas’.

Ze willen dolgraag nieuwe technieken proberen, maar vinden het duidelijk erg lastig om alternatieven te bedenken voor de traditionele manier van aansturen. We oefenen veel met verschillende coachingstechnieken en langzaam maar zeker beginnen vragen als ‘Wie is er aan het werk?’ en ‘Wie is probleemeigenaar?’ wat meer betekenis te krijgen voor de deelnemers. Ze begrijpen steeds beter dat je als coach eigenlijk een beetje lui moet zijn en herkennen het als een medecursist de fout in gaat. Het zelf toepassen blijft een hele kluif, maar ze zijn in elk geval een stuk bewuster geworden.

La Casa del Maestro

De training wordt gegeven en La Casa del Maestro, een NGO in het centrum. Het is een heel geschikte ruimte met airconditioning en veel licht. Het enige probleem is dat ze de ruimte voor de eerste zaterdag per ongeluk dubbel geboekt hebben. Daardoor moeten we op die dag wat improviseren in twee kleine ruimtes boven, maar afgezien daarvan is het ideaal.

Na afloop

Een aantal citaten dat in de mondelinge evaluatie naar voren komt:

  • “Afgelopen woensdag hadden we teamvergadering. In plaats van zelf alle taken te verdelen heb ik geoefend met coachen. Ik liet mijn team zelf de taken verdelen en toen waren we opeens binnen een half uur al klaar!”.
  • “Ik heb veel gehad aan de interviews over mijn organisatie. Ik kan nu veel beter verwoorden waar we voor staan.”
  • “Je leert hier om niet te snel te oordelen, doordat je gaat begrijpen dat goede en slechte eigenschappen heel erg met elkaar samenhangen.”
  • “Ik heb heel veel mensen ontmoet waarmee ik kan samenwerken.”

Cijfer voor algemene waardering van de cursus: tweemaal een 8, zesmaal een 9 en zesmaal een 10. Gemiddelde cijfer voor algemene waardering is: 9,3.

Nieuwe training in Moteagudo

Er wordt heel aandachtig geluisterd als we vertellen over de mogelijkheden om een vervolgtraining te organiseren. Ook een mogelijke training voor trainers wekt veel belangstelling. FAS is de organisatie die het meest concreet aangeeft een vervolgtraining te willen organiseren.

Twee jongens uit Monteagudo (ruraal dorp op 8 uur rijden van Santa Cruz) willen heel graag meedoen, maar ze krijgen niet op tijd het geld voor de reis bij elkaar. Pas op maandag na het eerste trainingsweekend komen ze aan en dan zijn ze heel teleurgesteld dat ze niet meer mee kunnen doen met de training.

We gaan ’s avonds wat met ze drinken en leggen uit dat ze de training kunnen organiseren in hun eigen gemeenschap. Ze zijn meteen razend enthousiast over het idee en we wisselen contactinformatie uit. De week daarop hebben ze teamoverleg en dan zullen ze het idee aan de anderen van Red de Jóvenes voorleggen.

De kracht (en valkuil) van diversiteit

Ik vind het altijd weer een feest om in Bolivia te zijn. Het is een land met zo ongelofelijk veel diversiteit, zowel qua landschappen en klimaat als op cultureel gebied. Die diversiteit is een grote kracht, maar maakt het ook moeilijk om samen te werken en met elkaar sterk te staan. Ik zie het als een grote meerwaarde en een leuke taak om via deze training verschillende mensen bij elkaar te brengen en ze te stimuleren om samen te werken.

Bolivianen zijn niet gewend om elkaar direct aan te spreken en dat is voor mij als trainer soms een beetje schipperen. Ik heb zelf de overtuiging dat het belangrijk is dat dingen uitgesproken worden en dat mensen elkaar op hun verantwoordelijkheden aanspreken. Ik zie dat als een teken van de ander voor volwaardig aanzien. Tegelijkertijd begrijp ik ook dat veel Bolivianen dit anders opvatten en dat de deelnemers daar uiteraard rekening mee houden. Als trainer wil ik ze uitdagen om dingen op een andere manier aan te pakken en ‘risico’s te nemen’, maar ik begrijp dat ik niet altijd helemaal kan inschatten wat voor hen werkt en wat niet.

Daarom is het heel fijn om samen te werken met lokale trainers. Zij kunnen op dit gebied meer maatwerk leveren en aansluiten bij de problemen waar de deelnemers tegenaan lopen.

Wat is de aanpak van Libre Foundation

Lees meer over onze werkwijze.

Bel ons met je vragen!

Heb je een vraag over Libre, de foundation of de opleidingen?
Neem gerust contact met ons op!

 

telefoonnr Libre

06 42137029