Verslag groep 64 Tanzania en follow-up groep 51.1

Tanzania

Arusha, Tanzania

Groep 64: 23-27 februari 2015

Follow-up 51.1: 6-7 maart 2015

door Jean-Pierre Pinckaers

 

Libre in Tanzania: Hakuna matata!

Vorig jaar mocht ik mijn eerste buitenlandproject voor Libre doen. In Ghana; Afrika voor beginners volgens sommigen. Dan is Tanzania zeker een goede vervolgcursus. Waar je in Ghana een stevige westerse invloed terugziet, kun je in Tanzania Afrikaanse vibes gewaarworden. Swahili is de voertaal, op straat kom je regelmatig Masai tegen in traditionele kledij en je hoeft niet ver de stad uit te gaan om oog in oog te staan met een flinke aap van anderhalve meter. Gewoon, in de tuin…… Ik heb zelfs verhalen gehoord van mensen die aan de rand van de nationale parken wonen en olifanten in hun tuin hadden. Dat is nog eens wat anders dan bijvoorbeeld een mol die je gazon naar de filistijnen helpt.

Mount Meru

Ik ben in Arusha voor een 5-daagse Leiderschapstraining en een follow-up training van de allereerste groep die we, vorig jaar, in deze regio hebben getraind. Arusha ligt aan de voet van Mount Meru, ‘the next best thing’ voor de bergliefhebbers. Ik heb wel een zwak voor deze bult. Overal waar je bent in Arusha torent Mount Meru boven de stad uit. Alsof de berg waakt over de stad. De Kilimanjaro schijn je zo op te kunnen wandelen, terwijl Mount Meru wel degelijk een fikse klimtocht moet zijn. Niet geschikt voor de doorsnee de toeristen dus, maar wel voor deze jongen die een goede klimwand niet uit de weg gaat. Maar helaas, een expeditie kost 3-4 dagen en die tijd heb ik helaas niet. Dan maar een dagtripje halverwege naar Batanga waterfalls. Ook heel mooi.

Strenge regels

Violet Ayoub, onze Lokale Projectcoördinator in Arusha, had voor de 5-daagse maar liefst 20 deelnemers weten te mobiliseren. Uiteindelijk gaan we aan de slag met 15 mensen; het maximum aantal dat we over het algemeen aanhouden voor onze buitenlandse trainingen, zodat elke deelnemer de aandacht krijgt die hij of zij verdient. Het is een leuke groep: heel leergierig en ze hebben een hoge mate van commitment. Dat blijkt al bij het opstellen van de regels die gaan gelden tijdens de training; ze zijn best streng….. Gaandeweg de training spreken de deelnemers elkaar er ook op aan als de afspraken niet nagekomen worden, met name over te laat komen.

De eerste kwartjes

Op de eerste dag beginnen bij met name één deelnemer al wat kwartjes/shillings te vallen. Tijdens een fish bowl discussie over de opgestelde regels valt op dat hij stevig met zijn hakken in het zand gaat staan. Een mooi voorbeeld van conflict management stijl. Hij krijgt ook stevige feedback van de andere deelnemers. Het geeft hem veel inzicht in zijn gebruikelijke manier van interactie met anderen. De volgende dag blijkt dat hij de avond ervoor het gesprek is aangegaan met zijn broer en diens vrouw over zijn moeilijke relatie met deze schoonzus. Hij krijgt de feedback van zijn schoonzus dat hij zich voor het eerst openstelt en dat ze dat zeer waardeert.

Eén dag voorbij en er zijn al enorme stappen gezet…….

Delegeren

Op dag 2 laat de leider van de dag een mooi staaltje van delegeren zien. Ik vraag hem om een openingsgebed. Vervolgens speelt hij de vraag door aan een dame met de opmerking dat zij het goed kan. Als zij twijfelt, begint hij haar aan te moedigen. Ik gebruik dit voorbeeld om aan te geven wat leiderschap inhoudt: de juiste dingen doen, durven delegeren omdat je zelf niet zo goed bent in een taak, anderen aanmoedigen omdat je weet dat zij het kunnen. Het tempo begint erin te komen bij de groep. Ze komen zelf met energizers, bewaken de tijd, leiders van de dag informeren bij deelnemers over hoe ze erin zitten en de thema’s van de training gaan erin als zoete koek.

Een opmaat naar conflictmanagement

Op de derde dag staat na de lunch conflictmanagement gepland. En laat er nu net tijdens de lunch een heftige politieke discussie los te barsten. In september zijn er verkiezingen en de kiezers zijn verdeeld in een tweetal kampen. Het is een stevige discussie die op sommige momenten hilarisch is. Mooi voorbeeld als inleiding op het thema van die middag.

Oh, yes!

De vierde dag staat in het teken van doen. Ik geef de groep de feedback dat ik ze wel de kennis zie consumeren, maar dat ik nog weinig terug zie in gedrag. We gaan vandaag dus echt aan de slag met feedback geven, oefenen met leiderschapsstijlen, et cetera. De ‘blind walk’ is het klapstuk van de dag. Hierbij wordt een geblinddoekte deelnemer door een andere deelnemer door een parcours met hindernissen geleid Deze oefening vergt goede leiderschaps- en coachingsvaardigheden en vooral veel vertrouwen in elkaar. Veel energie, veel aha’s en ‘oh, yes!’ ervaringen.

What’s app groep, en ‘East African leaders’ op LinkedIn

Op dag 5 volgt het inzicht dat ze er nu echt voor moeten gaan. Er is veel positieve energie in de groep. Er is al een what’s app groepje aangemaakt en er wordt een LinkedIn groep aangemaakt voor East African leaders. Hoge ambities en goede intenties. Volgens mij gaat het wel goed komen met dit clubje….

Veel flashbacks en progressie bij de follow-up

De follow up groep is een stuk kleiner, met zeven deelnemers. Zij zijn vorig jaar getraind door Erik Bos, de oprichter van Libre. Ik merk al meteen dat de verwachtingen hoog zijn… :). Gelukkig kan ik ze tevreden stellen met mijn aanpak. Voor velen is de follow-up ‘a lot of flashbacks’ van de 5-daagse training. Er komen heel veel verhalen en inzichten naar boven, net als veel verandermomenten en leerervaringen, maar ook dingen die zijn ‘blijven liggen’ en nu aangescherpt worden. Een van de deelnemers merkt op dat hij nu ontdekt welke stappen hij afgelopen jaar gezet heeft in zijn eigen ontwikkeling. Ook andere deelnemers zien hun eigen progressie in bijvoorbeeld de communicatie met hun managers, de manier van conflict management en het geven van feedback. Het mooie van deze groep is dat ik er vorig jaar niet bij was en toch voor een deel de groei en ontwikkeling kan ervaren bij de mensen.

Het geeft mij weer een mooie bevestiging van het werk van Libre. Hakuna matata: alles komt goed. En dat geldt ook voor de deelnemers aan beide trainingen. Asante sana voor jullie inzet!

Wat is de aanpak van Libre Foundation

Lees meer over onze werkwijze.

Bel ons met je vragen!

Heb je een vraag over Libre, de foundation of de opleidingen?
Neem gerust contact met ons op!

 

telefoonnr Libre

06 42137029